Maine Coons

Maine Coons

Karakter van de Maine Coon

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen in Nederland. Maine Coons zijn vriendelijk, speels gehecht aan hun baasje en zijn onwijs fan van water. Dit kattenras is daarnaast een van de grootste rassen die er bestaan. De katten zijn zo populair vanwege hun rustige en kalme karakter. Daarnaast behoort het ras tot de grootste katten ter wereld.

De Maine Coon staat bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving; hij kan op een appartement wonen maar ook intens genieten van de buitenlucht. De Maine Coon kan het prima vinden met katten en honden, en is snel gewend aan nieuwe huisgenootjes. Ze zijn altijd vriendelijk en goedgehumeurd en worden vaak omschreven als de clown onder de katten met hun gekke capriolen en streken. Ze vermaken zich uren met de kleinste vliegjes of papieren propjes. Maine Coons kunnen de, op het eerste gezicht, meest onmogelijke houdingen aannemen om te gaan slapen, je vindt ze dan ook vaak slapend op hun rug.

Onder het wilde, indrukwekkende uiterlijk schuilt een zachtaardig karakter, dat niet opdringerig is maar wel geniet van menselijke aandacht. Ze blijven speels tot op hoge leeftijd en vergeten hierbij af en toe hun grootte. Aan de andere kant kunnen ze ook erg lui zijn en graag veel liggen. 

Het zijn intelligente katten die een grote interesse hebben in hun omgeving, zelfs tot op het nieuwsgierige af. Typische eigenschappen van Maine Coons zijn het 'babbelen' tegen hun baasjes en het eten met hun voorpootjes; ze scheppen als het ware het eten uit het bakje.

De meeste mensen zijn verbaasd als ze voor het eerst het zachte stemgeluid van een Maine Coon horen, je zou een heel ander geluid verwachten als je kijkt naar het formaat en uiterlijk van de kat. Van de meeste Maine Coon houders zul je horen dat als ze eenmaal een Maine Coon in huis hebben (gehad) ze niets anders meer willen, er wordt gekscherend gepraat over 'het coon-virus'.

Uiterlijk van de Maine Coon

Het uiterlijk van de Maine Coon is imposant. Er zijn veel Maine Coons die van kop tot staart ruim 1 meter lang zijn. En dat is behoorlijk!

De Mainecoon bestaat in diverse kleuren, formaten en type vacht. De meesten hebben prachtige leeuwenmanen en een mooie pluimstaart. Typisch aan de Mainecoon zijn de schattige plukjes aan de tipjes van de oren (lynxtips) en de fluffy stukjes haar aan de poten. De meeste Mainecoons hebben een dikke kraag rondom de kop en borst.

Het gewicht van een Maine Coon kan oplopen van zo'n 4 tot 10 kilogram. En dat is toch wel behoorlijk. De katers zijn overigens vaker wat zwaarder vergeleken met de poezen. Mainecoons hebben een gespierd lichaam, stevige botten en een statische en robuuste indruk. En zijn pas uitgegroeid rond hun vierde levensjaar. Het feit dat ze zo groot zijn maakt dit kattenras extra leuk. Nog meer vacht om mee te knuffelen!

Kleuren van de Maine Coon

De maine Coon is er in veel kleuren; Black, Blue, Red, Cream, White, Black Tortie, Blue Tortie en Silver. Dan zijn er nog de patronen; Tabby Blotched, Tabby Mackerel, Tabby Spotted en Tabby Ticked. Ook de hoeveelheid wit heeft een naam: Van, Harlequin, Bicolour & overige. Het is helaas onmogelijk om alle varianten weer te geven.

Black Solid Black
Harlequin
Black Tabby
Blotched
Black Tabby
Mackerel
       
Black Tabby
Spotted
Black Tabby
Ticked
Black Smoke Black Tortie
Solid
       
Black/Silver
T. Blotched
Black/Silver
T. Mackerel
Black/Silver
T. Ticked
Blue Tortie
Silver T. Bl.
       
Blue Solid Red Solid Cream Solid White Solid

Verzorging van de Maine Coon

Haal de borstel er van kitten af aan maar regelmatig bij, want de langharige vacht van de Maine Coon heeft verzorging nodig. Het verstandig om de Maine  Coon al van jong af aan te laten wennen aan de kam. Het kammen van de vacht eens in de week is geen overbodige luxe, zeker wanneer de kat in de rui is. Al is het om de hoeveelheid in haren in huis wat te verminderen. Daarnaast voorkom je dat de vacht en liezen vol komt te zitten met klitten. De vacht van de Mainecoon is waterafstotend en beschermd de kat tegen kou, regen en sneeuw.

Ziektes bij de Maine Coon

Er zijn enkele erfelijke aandoeningen bekend die in meerdere kattenrassen voorkomen. Een voorkomende afwijking bij onder andere Maine Coons is Patella luxatie (PL). Dit is een aandoening aan de knieschijf bij de achterpoten. In ernstige gevallen kan een kat hier kreupel van worden. PL is erfelijk en er wordt geprobeerd deze aandoening uit het ras te fokken.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een aandoening aan de hartspier. Deze aandoening komt bij heel veel kattenrassen voor en ook bij de Maine Coon. Mogelijke symptomen zijn een snelle ademhaling of benauwdheid. Met een stethoscoop kan een hartruis geconstateerd worden. De kat kan weinig of slecht eten en kan zelfs verlammingsverschijnselen aan de achterpoten krijgen. Soms is een plotselinge en onverwachte dood mogelijk, zonder dat er eerder symptomen gezien zijn. HCM is niet te genezen, maar medicatie en voeding kunnen een kat met HCM ondersteunen.

Spinale Musculaire Atrofie (SMA) is een erfelijke en aangeboren spieraandoening, waarbij iets mis is met de aansturing van de spieren. Op een leeftijd van 8 – 12 maanden lijkt de situatie zich te stabiliseren, maar de ernst van de aandoening zal per dier verschillen. Er bestaat geen medicatie. Er is een DNA test beschikbaar om de ouderdieren te laten testen, maar testen is door de FiFe niet verplicht gesteld.

Lees meer over erfelijke ziekte.

EMS Codes Maine Coon

MCO staat voor Maine Coon. dan heb je nog kleurcode, patrooncode en oogkleurcode.

Kleurcode:
n – zwart
a – blauw
d – rood
e – crème
f – zwart schildpad
g – blauw schildpad
s – smoke / zilver
w – wit

Patrooncode:
01 – van (enkel de staart is gekleurd en er op de kop een paar gekleurde vlekken mogen zijn)
02 – harlekijn
03 – bicolour
09 – geen van, harlekijn of bicolour, maar wel met wit (elke hoeveelheid)
11 – shaded
12 – tipped (shell)
21 – tabby (niet gespecificeerd)
22 – gemarmerd
23 – gestreept
24 – gevlekt
25 – ticked

Oogkleur:
61 = blauwe ogen
62 = oranje ogen
63 = odd-eyed
64 = groene ogen

Maine Coon Kopen

Het beste kan je een Maine Coon met stamboom kopen bij een fokker die is aangesloten bij een rasclub. Het is belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij het nest en dat de kittens in huiselijke omgeving opgroeien. De fokker moet de kitten goed socialiseren en de kitten moet natuurlijk zijn ingeënt, ontwormd en gechipt. Pas op met goedkope kittens op marktplaats. Het is belangrijk dat de ouders getest zijn op HCM, PKD en SMA. De prijzen liggen rond de € 850 - €1200.

Oorsprong van de Maine Coon

De oorsprong van dit ras is terug te leiden naar de staat Maine in Noord-Amerika, met zijn korte zomers, koude winters met dikke pakken sneeuw en zijn ruige klimaat. Over het verleden van de Maine Coon doen vele verhalen de ronde. Concrete bewijzen zijn er echter niet en zo zal de oorsprong van de enige natuurlijke halflanghaar kat van Noord Amerika, altijd in mysterie gesluierd blijven.

Eén van de meest bekende legenden is die van de kruising van een huiskat met een wasbeer. De staart van de Maine Coon vertoont grote gelijkenissen met de weelderige en gestreepte staart van de wasbeer (raccoon in het Engels). Een kruising tussen deze twee dieren is echter genetisch onmogelijk.

Een andere theorie is dat de huiskat zich zou hebben gekruist met de lokale 'bobcats' in Maine. In de streek van Maine leven vele wilde katten waaronder de Bobcat, de Lynx en andere kleine wilde kattensoorten. Er zijn verslagen van ooggetuigen die de paring tussen de katten zouden hebben gezien. Bobcatkittens lijken in grote mate op de huidige Maine Coon kittens met een stevig lijfje, krachtige poten en pluimpjes op de oren. Dit is een aannemelijker idee dan de vermenging met de wasbeer. Echter, de genoemde wilde katten hebben een korte stompe staart; dit zou niet kunnen leiden tot de volle lange staart van de Maine Coon.

De meest romantische mythe over de herkomst van de Maine Coon is die over Kapitein Samuel Clough uit Wiscasset (Maine), Marie Antoinette (koningin van Frankrijk) en haar koninklijke katten. Documenten bewijzen dat tijdens de Franse Revolutie complotten werden gesmeed om de koningin uit Frankrijk naar de Verenigde Staten te krijgen met medewerking van de kapitein. De koningin zou bij de kapitein en zijn familie gaan inwonen; de brieven die hij aan zijn vrouw schreef om het huis zo comfortabel mogelijk te maken voor de koningin bestaan zelfs nog. Het is een feit, dat de kapitein diverse dure spullen aan boord had van zijn schip, waaronder zes koninklijke langharige katten. Na de onthoofding van Marie Antoinette in Frankrijk eiste niemand de koninklijke spullen op; de katten bleven in Maine en worden door sommige gezien als de voorouders van de Maine Coon.

Ook wordt er gedacht aan de Noorse boskat die werd meegenomen door de Vikingen op hun reizen naar de Verenigde Staten. De katten vertonen dan grote gelijkenissen met elkaar en aangezien schippers vaker katten op hun schip hielden, om knaagdierplagen te voorkomen, is het goed mogelijk dat ze hiervoor de goed jagende Noorse boskatten gebruikten.