Heilige Birmaan

Heilige Birmaan

De vriendelijke heilige birmaan is een raskat die steeds vaker in Nederland voorkomt. Het is een langharig ras, die niet vaak gekamt hoeft te worden. De Heilige Birmaan is een ideaal familielid. De levensverwachting is 12 - 16 jaar.

Karakter van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan heeft een rustig karaker en kan goed overweg met kinderen. Het is een echt gezelschapsdier, die verdraagzaam is, maar wel de mogelijk moet hebben om zich terug te kunnen trekken. Ze houden niet van teveel drukte. De Heilige Birmaan houdt wel van aandacht en kan slecht alleen zijn. Het is belangrijk als je veel weg ben, dat je er een ander huisdier bij neemt, zodat de kat niet eenzaam wordt. Heilig Birmanen kunnen goed met andere katten, maar ook met honden. Sommige Birmanen zijn wat eenkennig en kiezen één persoon in het gezin als favoriet.

De Heilige Birmaan staat bekend als charmant, bescheiden, intelligent, tolerant en zachtaardig. Het zijn niet perse schootkatten, maar zijn wel graag bij je in de buurt. De Heilige Birmaan kan een kieskeurige eter zijn.

Uiterlijk van van de Heilige Birmaan

Heilige Birmanen zijn lange, krachtig gebouwde katten. Het is een middelzware kat tussen de 3 en 6 kg. De voetjes zijn rond en wit. De kop is breed en rond met levendig blauwe ogen en middelgrote oren. De vacht is halflang en zijdeachtig, met een dunne ondervacht die niet snel in de klit raakt. De vacht op de buik is licht gekruld. Rondom de nek heeft de Heilige Birmaan een volle kraag en ook de staart is goed behaard. Alle kittens worden wit geboren. De kleur komt na een paar dagen. Toch kan het dan nog wel een jaar duren voordat de echte kleur bereikt is. Het ras is herkenbaar aan de lichte, witte vacht en de "point" aftekeningen. Hiermee wordt bedoeld; gezicht, oren, poten en staart.

Kleuren van de Heilige Birmaan

Sealpoint (zwart), Chocolatepoint (bruin), Bluepoint (grijs), Lilacpoint (licht grijs), Red Point (rood), Cream Point (licht rood), Torti (drie kleur) en Tabby(streepjes). Een tabby kan voorkomen in de kleur seal, chocolate, blue, lilac of red. 

Seal Chocolate Blue Lilac
Seal Point Heilige Birmaan Chocolate Point Heilige Birmaan Blue Point Heilige Birmaan Lilac Point Heilige Birmaan
       
Red Cream Torti Tabby
Cream Point Heilige Birmaan Red Point Heilige Birmaan Torti Point Heilige Birmaan Tabby Heilige Birmaan

Verzorging van de Heilige Birmaan

De zachte, halflangharige maar zeer dichte vacht van de Heilige Birmaan heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht van een Heilige Birmaan goed in conditie houden. Een stevige, haren borstel is in de regel de beste keuze. Gebruik geen metalen kam.

Ziektes bij de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is over het algemeen een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Aandoeningen als scheelkijken en knikken in de staart komen wel eens voor. Ook zijn de katten gevoelig voor nierfalen door cystenieren(PKD) en hartfalen (HCM). Lees meer over erfelijke ziekte.

Heilige Birmaan Kopen

Het beste kan je een Heilige Birmaan met papieren kopen bij een fokker die is aangesloten bij een rasclub. Het is belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij het nest en dat de kittens in huiselijke omgeving opgroeien. De fokker moet de kitten goed socialiseren en de kitten moet natuurlijk zijn ingeënt, ontwormd en gechipt. Pas op met goedkope kittens op marktplaats. De prijzen liggen rond de € 750 en € 1000.

Oorsprong van de Heilige Birmaan

Volgens een oude Birmaanse legende dienden honderd zuiver witte katten met gele ogen als heilig gezelschap voor de priesters in een tempel waarin een gouden beeld van een blauwogige godin was geplaatst. Tijdens een aanval op de tempel nam een van de katten op het moment van de dood van zijn meester de kenmerken van deze godin aan: hij kreeg sporen van goud in zijn vacht en de ogen werden saffierblauw. Zijn poten namen de kleur aan van de aarde, maar zijn voeten, waarmee hij het lichaam van zijn meester aanraakte, bleven wit. De overige katten kregen dezelfde kleuren, die nu nog te zien zijn in de heilige katten van Birma (het tegenwoordige Myanmar). Volgens een andere legende zou één van de katten een dode monnik hebben aangeraakt en zo zijn witte kleur kwijtgeraakt zijn.

Hoe de Heilige Birmaan ook aan zijn kleur kwam, feit is dat de Heilige Birmaan uit Birma komt en dat het ras in Europa verder ontwikkeld is. Toch zijn bij deze theorie vraagtekens te zetten, aangezien een Amerikaan halverwege de vorige eeuw in Tibet kittens heeft gekregen die exact op de Heilige Birmaan lijken. De meeste bronnen onderschrijven de theorie dat een Europees echtpaar in 1919 een Heilige Birmaan, Indochia, heeft meegenomen of gekregen uit Birma. Volgens de ene bron ging het om een Brits echtpaar dat in Frankrijk woonde. Andere bronnen melden dat het om Franse fokkers ging. Volgens de ene vertelling was deze Heilige Birmaan, een poes, al drachtig, maar overleed de kater tijdens de reis naar Frankrijk. Volgens andere verhalen zou de poes pas in Frankrijk na kruising met Perzen en Siamezen jongen hebben voortgebracht. Feit is dat Perzen en Siamezen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het ras.

In 1925 werd het ras in Frankrijk erkend. Veel Birmanen waren er echter nog niet. Na de Tweede Wereldoorlog hebben Duitsers de lijn doorgezet, waarna in 1960 het ras in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd. De erkenning volgde vijf jaar later.
Ondanks dat de Heilige Birmaan net als de Burmees uit Birma afkomstig is en tot de oosterse rassen behoort, hebben deze twee rassen geen onderlinge verwantschap.